torstai 16. joulukuuta 2010

Homo vai tyhmä?

Päiväkodissa kavereita haukuttiin tyhmiksi älykääpiöiksi. Hoitajat väittivät että älykääpiö tarkoittaa älykästä. Ala-asteella kuvioihin tulivat neekeri ja homo. Kovimmat jopa alleviivasivat nimittelyä lisäämällä vitun. Opettajat kielsivät käyttämästä sanoja joiden tarkoitusta ei itsekään ymmärrä.

En aio tänään kirjoittaa lasten törkeästä harhaanjohtamisesta (vaikka tietenkään älykääpiö ei tarkoita älykästä, sehän on aivan järjen vastaista), vaan siitä, kuinka häiritsevää on, etteivät aikuiset (tai lähes aikuiset) ihmiset ilmeisestikään ymmärrä mistä puhuvat. Päivittäin, tai ainakin aivan liian usein, kuulen kuinka lukiolaistoverini haukkuvat toisiaan homoiksi tyyliin "Vitun homo, sait nelosen vaikka tää koe oli ihan helppo." (Keksin esimerkin itse.) Jos et jo huomaa lauseen epäkohtaa, olet tyhmä. tyhmä. tyhmä.

Jos henkilö saa helposta kokeesta nelosen, se tarkoittaa todennäköisesti sitä ettei hän ole valmistautunut, tai hän on lintsaillut tunneilta turhan tiuhaan eikä ole siksi oppinut asiaa. Toki se voi myös tarkoittaa että hän on oikeasti tyhmä. Erityisen tyhmiä henkilöitä kutsutaan idiooteiksi.
Älykkyydellä ei kuitenkaan missään nimessä ole mitään tekemistä seksuaalisen suuntautumisen kanssa.

Oikeasti puhuja siis tarkoitti "Idiootti, sait nelosen vaikka tää koe oli ihan helppo."
Ei suinkaan: "Homo, sait nelosen vaikka tää koe oli ihan helppo."

En pidä siitä, että homoseksuaalit rinnastetaan idiootteihin edellä mainitulla tavalla. Yhtä paljon häiritsee tummaihoisia ihmisiä halventava nimitys neekeri, jota onneksi kuulee yhä harvemmin. Joidenkin typerysten henkilöiden seurassa ilmaisun kuuleminen ei ikävä kyllä ole yllättävää, mutta tietyissä tilanteissa se pudottaa leukani lähes sijoiltaan.

Neekeri -sanan käyttäjät silloin tällöin perustelevat ratkaisuaan sillä, etteivät itse koe sanaa mitenkään pahana. "Neekeri tarkoittaa tummaihoista ihmistä." Varmasti 40 vuotta sitten oli ihan okei sanoa tummaihoista ihmistä neekeriksi, mutta nykyään sana on yksinomaan halventava. Toinen perustelu "Jotkut mustat itsekin sanovat itseään neekereiksi." on myös hieman ontuva. Tällä viitataan varmasti siihen, kuinka jotkut yhdysvaltalaiset tai yhdysvaltalaisia tummaihoisia räppäreitä ihannoivat suomalaiset tummaihoiset käyttävät itsestään ja "veljistään" (=kavereistaan) nimitystä "nigga"(=nekru/neekeri). Se ei silti tarkoita että kaikki tummaihoiset haluaisivat itseään kutsuttavan neekereiksi. 

Jos kuulet jonkun naisen sanovan itseään lehmäksi, et tietenkään oleta että kaikki naiset haluaisivat itseään kutsuttavan lehmiksi, ethän?

Jos haluaa (tai vaikka ei haluaisikaan) antaa älykkään kuvan, kannattaa miettiä mitä suustaan päästää. Moni ei pidä rasisteista eikä homofobia ole muodikasta vaikka Pohjois-Tapiolan yhdeksäsluokkalaiset olivatkin kertoneet niin Helsingin Sanomille. (En löytänyt juttua enää, mutta tässä on artikkeli kokonaisuudessaan.)

Päivän biisiksi ei tähän teemaan sovi mikään muu paremmin kuin Black or White. Ei ainakaan tule mieleen niistä biiseistä mitä itse yleensä kuuntelen =) Ehkä jos jaksaisin tehdä hieman taustatyötä, löytäisin paremmankin laulun.

1 kommentti: