maanantai 20. syyskuuta 2010

Tärkeä siirtymäriitti vai rahan tuhlausta?

Kiirettä on pitänyt!! Koulutöitä on hurjasti ja tämäkin mielipidekirjoitus olisi pitänyt palauttaa jo tänään. Pysykää kanavalla ja miettikää asepalvelusta =)

Perttu Häkkinen kirjoitti Helsingin Sanomien Nyt -liitteeseen (35/2010) kolumnin asepalveluksesta. Kirjoituksesta saa selvästi käsityksen, että Häkkinen pitää asepalvelusta melko typeränä. Hän kertoi tekstissä myös omista kutsunnoistaan, mikä nauratti minua. Tapahtumasta kertominen ei sinänsä ollut naurettavaa, mutta en voinut olla tyrskähtelemättä lukiessani lyhytelokuvasta, jonka olisi pitänyt lopullisesti käännyttää vielä hieman epäröivät nuoret miehet armeijan harmaisiin. Kirjoittajan kohdalla yritys oli epäonnistunut ja ymmärrän hyvin miksi: Videossa nuori mies meni armeijaan, missä hänestä tuli mies ja naisia riitti.

Mielestäni Häkkisen kuvailema kutsuntavideo tiivistää armeijan älyttömyyden. Yleisen käsityksen mukaan pojasta tulee mies tämän ryömiessä viikon metsänpohjassa kahdenkymmenen kilon varusteet selässä viikon ilman suihkua. Armeija opettaa myös käytöstapoja ja auktoriteettien kunnioittamista. Nämä kuulemani perusteet ovat mielestäni yhtä vakuuttavia kuin se, että Matti Vanhanen ei muista mitään vaalirahoitukseen liittyviä asioita.
En ole varma siitä, missä vaiheessa pojasta oikeasti tulee mies, mutta uskoisin sen sijoittuvan suunnilleen samoihin aikoihin kun hän tajuaa tekojensa seuraukset ja ymmärtää yhteiskuntaa sen verran, että pystyy huolehtimaan itsestään ja vähän muistakin. Käytöstavat sen sijaan pitäisi olla jo hallussa ennen armeijaa: sivistynyttä käytöstä ja auktoriteettien kunnioittamista opetetaan kaikille yhdeksän vuotta peruskoulussa muiden tärkeiden asioiden ohella. Tietenkin sitä ennen lapset ovat oppineet käytöstavat kotona.

Häkkinen mainitsi kirjoituksensa lopussa, että Suomen puolustusvoimat sai tänä vuonna 2,7 miljardin euron rahoituksen. En voi käsittää sitä, että Suomen valtio heittää 2,7 miljardia euroa täysin hukkaan. Milloin Suomen kansa ja johto tajuaa, että niille rahoille olisi parempaa käyttöä? Jos Suomi oikeasti joutuisi sotaan, mitä en pidä kovinkaan todennäköisenä, koko säälittävä armeijamme kaatuisi tunnissa. Jokaisen miehen täytyy käydä leikkimässä aseilla puolen vuoden ajan. Sen jälkeen hän on velvollinen kuolemaan rintamalla jos sota sattuu eteen. Näistä joukoista tuskin olisi paljon apua maamme puolustuksessa.

Olen monesti miettinyt, mitä muuta puolustusvoimien rahoilla voisi tehdä. Keksin summalle heti parikin fiksumpaa käyttötapaa: vanhusten- ja lastenhoito tarvitsisivat huomattavaa parannusta ja koulujen määrärahoja nipistetään vuosi vuodelta. Toivoisin kaikkien miespuolisten henkilöiden ainakin harkitsevan vakavasti siviilipalvelusta armeijan sijaan. Itse en tiedä sodan raakuudesta mitään, mutta näkemistäni tv-pätkistä, uutisista ja kaikenlaisista kirjoituksista, jotka ovat vilauttaneet minulle sotatilanteita, tiedän, etten haluaisi olla siellä. En ilman asetta, enkä aseen kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti